Απλές συμβουλές ορθής χρήσης από τον Κωτσόβολο για εξοικονόμηση ενέργειας και... χρημάτων!

Απλές συμβουλές ορθής χρήσης από τον Κωτσόβολο για εξοικονόμηση ενέργειας και... χρημάτων!

Δημοσίευση:

Με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος να αποτελεί τη μόνιμη «απειλή» για κάθε νοικοκυριό, πλέον το πώς χρησιμοποιούμε τις οικιακές μας συσκευές αποκτά νέο νόημα και νέα σημασία. Κι αυτό, διότι ο σωστός τρόπος σίγουρα μπορεί να μας εξοικονομήσει και χρήματα και ενέργεια. Έτσι, μ’ ένα σμπάρο έχουμε δύο τρυγόνια, καθώς προστατεύουμε τόσο το πορτοφόλι μας, όσο και το περιβάλλον, το οποίο έχει ανάγκη τη βοήθειά μας πιο πολύ από ποτέ.

Τα καταστήματα Κωτσόβολος, μας προσφέρουν απλές συμβουλές για το πώς πρέπει να μεταχειριζόμαστε τις ηλεκτρικές συσκευές και κυρίως, ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουμε. Λάθη που μεταφράζονται σε περιττή σπατάλη χρημάτων και ενέργειας.

Μία από τις βασικές και συνηθισμένες παραλείψεις, λοιπόν, είναι η μη αντικατάσταση των παλιών συσκευών. Το παλιό ψυγείο ή το παλιό κλιματιστικό είναι δύο φορές περισσότερο ενεργοβόρο σε σχέση με τα νέα μοντέλα, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα και «φουσκώνοντας» τον λογαριασμό του ρεύματος.

Η αντικατάσταση με νέες -ενεργειακά αποδοτικότερες- συσκευές συνιστά τη βέλτιστη και ενδεδειγμένη λύση, καθώς έτσι περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλάζοντας, για παράδειγμα, το παλιό συμβατικό κλιματιστικό on-off με ένα σύγχρονο μοντέλο τεχνολογίας Inverter, εξοικονομούμε από 25% έως 50% ηλεκτρική ενέργεια, καθώς τα νέα κλιματιστικά Inverter λειτουργούν πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά, ενώ εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο ζωής της συσκευής.

Με το νέο, δε, Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφτεί ένα από τα 90 καταστήματα Κωτσόβολος, να επιλέξει ένα σύγχρονο κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη και να το αποκτήσει με επιδότηση από 30% έως 50%.

H σπατάλη τροφίμων

Και μιας και αναφερθήκαμε στα ψυγεία, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι παλαιές συσκευής ψύξης οδηγούν σε αύξηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων. Δηλαδή του food waste. Κι αυτό, διότι ο περιορισμένος χώρος του ψυγείου ή του καταψύκτη δεν επιτρέπει την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πετάμε αναγκαστικά τις μερίδες που έχουν περισσέψει.

Τα σύγχρονα ψυγεία, αντίθετα, προσφέρουν έναν ευρύχωρο εσωτερικό χώρο, χωρίς να αλλάζουν οι εξωτερικές διαστάσεις των συσκευών. Τα νέα μοντέλα έχουν, επίσης, ειδικά διαμορφωμένα συρτάρια για να συντηρούν περισσότερο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα. Έτσι δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να «ξεφορτωνόμαστε» φαγητό και φρούτα, καθώς έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσής τους για αρκετές ημέρες.

Η «κακή» συντήρηση

Ένα ακόμη λάθος, στο οποίο πολύ συχνά υποκύπτουμε, είναι η κακομεταχείριση των συσκευών. Αναρωτηθείτε, για παράδειγμα, πόσο καιρό έχετε να κάνετε σέρβις στο κλιματιστικό ή απόψυξη στο ψυγείο; Όταν οι συσκευές δυσλειτουργούν, συχνά δεν φταίει η κατασκευή τους, αλλά η δική μας χρήση. Οι συσκευές καταπονούνται, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τη σωστή χρήση τους. Πολλές φορές δε, αρκεί μια ματιά στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή ή μια απλή συντήρηση.

Την ίδια στιγμή, εφόσον αποφασίσουμε να αγοράσουμε μια νέα συσκευή, αφού πρώτα την ανακυκλώσουμε μέσω της Κωτσόβολος που αποτελεί τον Νο 1 Ανακυκλωτή retailer συσκευών - καλό είναι να δώσουμε προσοχή στην ενεργειακή ετικέτα του νέου προϊόντος, επιλέγοντας όσα ανήκουν στη λεγόμενη πράσινη κατηγορία «Α». Μπορεί οι συγκεκριμένες συσκευές να είναι πιο ακριβές, αλλά η απόσβεση γίνεται άμεσα, καθώς το ρεύμα που καταναλώνουν είναι πολύ χαμηλό, ενώ η μακροζωία τους θεωρείται δεδομένη.

Γιατί στον Κωτσόβολο

Γιατί η Κωτσόβολος, μπορεί να μας υποστηρίξει με την μεγάλη εμπειρία της στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακύκλωση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το 2021 ανακύκλωσε περισσότερα από 9 εκατομμύρια κιλά συσκευών, ενώ συνολικά έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια κιλά συσκευών.

Άλλωστε, οι αμέτρητες επιλογές από χιλιάδες προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και η μεγάλη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες υπηρεσίες και την ταχύτητα στην παράδοση, καθιστούν τα καταστήματα Κωτσόβολος την πρώτη επιλογή για αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

Σημαντικό είναι επίσης, ότι η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πιστοποιημένων ψυκτικών για την εγκατάσταση κλιματιστικών με πανελλαδική κάλυψη, και ευέλικτο «Πλάνο Δόσεων» μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να αποκτήσει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς μετρητά ή πιστωτική κάρτα. Κι αυτό με άμεση παράδοση εντός 24 ωρών, χωρίς καθυστερήσεις, άμεσα και εύκολα με την απλή επίσκεψη του ενδιαφερόμενου σε οποιοδήποτε κατάστημα Κωτσόβολος ή μέσω του kotsovolos.gr ή καλώντας στο 2102899999.

Μάθε τα πάντα για το Πρόγραμμα Ανακυκλώνω –αλλάζω συσκευή, καθώς και τα οφέλη που έχει η αντικατάσταση συσκευών τόσο για το περιβάλλον όσο και για το «πορτοφόλι» σου, μπαίνοντας εδώ: https://www.kotsovolos.gr/pages/anakyklwnw-allazw-syskeuh

Επικαιρότητα