Καρπάθια εμπιστευτικό: Μία ξενάγηση στη χώρα των Φυσικών Μεταλλικών Νερών

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στο τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης, ανέγγιχτο από τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία.

Δημοσίευση:

Απάτητα δάση με έλατα, πεύκα, βελανιδιές και ερυθρελάτες, πανέμορφα και άγρια φυσικά τοπία, απέραντες κοιλάδες γεμάτες αγριολούλουδα, άγρια ζώα και κρυστάλλινα ρυάκια που διατρέχουν τα αειθαλή δάση. Αυτά είναι τα Καρπάθια Όρη.

Αυτή η απέραντη περιοχή με τα ατελείωτα αειθαλή δάση και την πυκνή, βλάστηση, αποτελεί το τέλειο κρησφύγετο για αμέτρητα ελάφια, ενώ προσφέρει καταφύγιο και στο μεγαλύτερο πληθυσμό σαρκοφάγων ζώων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων λύκων, καφέ αρκούδων και αιλουροειδών του είδους Λύγκα. Μάλιστα, στα Καρπάθια Όρη θα συναντήσει κανείς το σπάνιο είδος κατσίκας Carpa Neagra, αλλά και το μεγαλύτερο πληθυσμό άγριων αρκούδων στην Ευρώπη, που αριθμούν τις 10.000.

Η μαγευτική οροσειρά της Ρουμανίας, που αγκαλιάζει την Τρανσυλβανία καταλαμβάνοντας 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καλύπτεται με δάση τόσο εκτεταμένα σε επιφάνεια, που αν το καλοσκεφτούμε αντιστοιχούν πρακτικά σε 2 φορές την έκταση της Μακεδονίας μας. Μια αρχέγονη γη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, αφήνοντας μόνο την παρθένα ομορφιά της φύσης και την ιστορία. Πρόκειται για το τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης, ανέγγιχτο από τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία, καθώς δεν υπάρχουν εργοστάσια, άξονες μεταφορών ούτε μαζικές αγροτικές καλλιέργειες, προστατεύοντας έτσι τους φυσικούς πόρους από τα φαινόμενα μόλυνσης.

Εκεί, βαθιά μέσα στα Καρπάθια Όρη, την ιδιαίτερη πατρίδα των Φυσικών Μεταλλικών Νερών, αναβλύζει το AQUA Carpatica. Ένα νερό συνώνυμο της αγνότητας καθώς τα εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν απαλλάξει την πηγή από ρύπους, χαρίζοντας στο νερό την απαράμιλλη, μοναδική του γεύση.

Φυσικά εμπλουτισμένο με όλα τα απαραίτητα μέταλλα, το AQUA Carpatica έχει ισορροπημένο pH και φυσικούς ηλεκτρολύτες και είναι απαλλαγμένο από τα νιτρικά άλατα και τους ρύπους. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί στο υπέδαφος, η γεωλογική δομή των Καρπαθίων εμπεριέχει σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που αναβλύζουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Οι γεωλογικές σχισμές μεταξύ ασβεστολιθικών δολομιτών (ηλικίας ενός δις ετών) και ηφαιστειογενών πετρωμάτων (ηλικίας ενός εκατ. ετών) επιτρέπουν την άνοδο και την ανάμιξη αυτού του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα νερού.

Η πρώτη εξερεύνηση των μεταλλικών νερών στα Καρπάθια Όρη πραγματοποιήθηκε την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το107 μ.Χ, ενώ το 1410 μ.Χ γίνεται η πρώτη γραπτή αναφορά στα μεταλλικά νερά των Καρπαθίων, σε ένα έγγραφο γραμμένο από τον Καγκελάριο του Αλεξάνδρου του Καλού, Βασιλιά της Μολδαβίας. Τέτοια είναι η σημασία της περγαμηνής αυτής, γραμμένη με κυριλλικούς χαρακτήρες, που διατηρείται ως σήμερα στο Εθνικό Μουσείο ιστορίας της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι. Αργότερα, οι ιδιότητες και τα οφέλη του νερού των πηγών αυτών, καταγράφηκαν το 1790 από τον Γάλλοβοτανολόγο Belsazar Haquetπου διεξήγαγε έρευνα στα Καρπάθια, ενώ το 1808 ο Γαλικιανός γιατρός της Bucovina,Ignatz Pluschk, έκανε την πρώτη φυσικοχημική ανάλυση του νερού, που εμφιαλώθηκε και εξήχθη στη Βιέννη και την Οδησσό.

Για όλους εμάς, το μυστικό που κρύβουν τα Καρπάθια Όρη έρχεται στη ζωή μας με το AQUA Carpatica, που άρχισε να εμφιαλώνεται το2010. Μια επένδυση που φέρει την «υπογραφή» του κυρίου Ιωάννη Βάλβη, ενός Έλληνα της διασποράς τρίτης γενιάς με καταγωγή από τη Σαντορίνη, που αναγνώρισε αμέσως την ανεκτίμητη αξία των πηγών όπου το νερό πηγάζει αμόλυντο εδώ και αιώνες με επιβεβαιωμένα οφέλη για την υγεία. Χωρίς πρόσθετα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητό ανθρακικό νάτριο ή επεξεργασία, το AQUA Carpatica είναι σήμερα το μοναδικό νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά(φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό) ή σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (απλό φυσικό μεταλλικό νερό).


Επικαιρότητα