Επιδότηση Συσκευών: Τα οφέλη του προγράμματος για νοικοκυριά και Περιβάλλον

Περιττό κανείς να μιλήσει για την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης και τις προσπάθειες μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και καθημερινότητα για τους πολίτες και τα νοικοκυριά.

Δημοσίευση:

Στις μέρες μας πολλές πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα σε κοινοτικό και εγχώριο επίπεδο με στόχο την ενίσχυση πολιτών, επιχειρήσεων και ευρύτερης οικονομίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια «πράσινη μετάβαση».

Το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας.

Τα οφέλη του προγράμματος είναι σημαντικά για τα νοικοκυριά καθώς με τις νέες συσκευές εκτιμάται πως:

-θα υπάρξει οικονομικό όφελος (μείωση λειτουργικού κόστους μέσω των νέων συσκευών),

-μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,

-ενώ παράλληλα οι καταναλωτές θα κατέχουν και πιο σύγχρονο εξοπλισμό στην οικεία τους.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο και τα αρμόδια Υπουργεία το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στον πολίτη.

Έχει υψηλές επιδοτήσεις και διπλό όφελος, οικονομικό και περιβαλλοντικό και υπάρχει αισιοδοξία πως θα έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα

-Κάθε νοικοκυριό θα μπορέσει να αντικαταστήσει ως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

-Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

-Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά – έως και 40% – την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

-Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις προβλέψεις η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση αναλόγως την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

- Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές

Όλοι έχουν δικαίωμα ανεξαρτήτως εισοδήματος

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η «μεγάλη εικόνα»

Κατά τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Πρακτικά, ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Παράλληλα, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και ποιο αποδοτικών συσκευών, υπολογίζεται στα έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές.

Εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το νέο «Εξοικονομώ» και τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουμε, τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δημιουργείται ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

Επικαιρότητα