Και γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Τι πρέπει να προσέχουμε

Δεν έφταναν οι μωβ τώρα έχουμε και τις γαλάζιες μέδουσες στις παραλίες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι δεν πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή.

Δημοσίευση:

Μετά τις μωβ ήρθαν και οι γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι διαιτέρως προσεκτικοί.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για ένα μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά - μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Τα χαρακτηριστικά της γαλάζιας μέδουσας

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος.

Η διάμετρος της καμπάνας τους φτάνει και τα 90 εκατοστά και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα. Εχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

 

Τι δεν κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με γαλάζια μέδουσα

Αν μας ακουμπήσει μια γαλάζια μέδουσα νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα. Ωστόσο, λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνει στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν την ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα της.

Λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους, ωστόσο θέλει τεράστια προσοχή. Αν έρθουμε σε επαφή δεν πρέπει μετά να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας γιατί θα πρηστεί άμεσα.

Οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα