MedINA: Όταν η ευημερία ενός τόπου συνδέεται με τον πολιτισμό και τη κλιματική αλλαγή

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο συνδυάζει έρευνα και πράξη για να ενισχύσει τις τοπικές κοινότητες, μέσω κατάρτισης και πιστοποίησης, με γνώμονα τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου.

Δημοσίευση:

Στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχεδία ΗΟΜΕ, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) παρουσίασε τα έργα και το όραμά του, έναν κόσμο όπου οι κοινωνίες ευημερούν σε αρμονία με τη φύση.

Μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, στόχος της οργάνωσης είναι να συμβάλλει στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων μέσω της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων και μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Η προστασία της βιοποικιλότητας, η δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων που προστατεύουν τη γη και το νερό και η προώθηση ευκαιριών για μια αειφόρο τοπική ανάπτυξη, αποτελούν προτεραιότητα για το MedINA. Με απόλυτη διαφάνεια –και δημιουργώντας συμμαχίες με άλλες οργανώσεις, τοπικούς παράγοντες, εθελοντικές ομάδες και σχολεία– , ο οργανισμός συνδυάζει την παραδοσιακή γνώση με την επιστήμη και τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για να προτείνει λύσεις σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων στην προστασία των πολύτιμων αγαθών τους.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κάθε τόπου έναντι στην κλιματική αλλαγή, έχει ιδιαίτερη σημασία για το MedINA, το οποίο μέσα από τα προγράμματά του υιοθετεί πρακτικές για να προστατέψει τη γη και το νερό, με στόχο να τα κρατήσει «ζωντανά» και για τις επόμενες γενιές. Η φιλοδοξία του οργανισμού είναι τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων να γίνουν οι ίδιοι διαχειριστές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τους, αφού πιστεύει ακράδαντα πως μόνο όταν οι κοινότητες γίνουν σύμμαχοι σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να σημειωθεί πραγματική πρόοδος με όρους αειφορίας κι ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους δημοσιογράφους παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα προγράμματα και δράσεις του οργανισμού. Αναφέρθηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα του MedINA, Terra Graeca, που εφαρμόζεται σε Λήμνο και Κύθηρα, αφορά στη διασφάλιση βιώσιμων αγρο-διατροφικών συστημάτων και υλοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και δίκτυα αγροτών που εκπαιδεύονται και εφαρμόζουν φιλικές προς τη βιοποικιλότητα αγροτικές πρακτικές. Μέρος των δράσεων αποτελεί και η ανάδειξη της άυλης αγρο-διατροφικής κληρονομιάς, αναπτυξιακού πόρου και αναπόσπαστου μέρους της ταυτότητας κάθε τόπου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού εγκαινιάστηκε πρόσφατα και η νέα πιστοποίηση του MedINA "Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα –Terra Vita" που απευθύνεται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και παραγωγούς τοπικών τροφίμων, η οποία απαντάει στην ανάγκη για την προστασία των φυσικών πόρων αλλά και της αγροτικής και γευστικής ταυτότητας του κάθε τόπου.

Σχετικά με την προστασία των υδατικών πόρων, υπογραμμίστηκε η έμφαση που δίνει ο οργανισμός στην αναβίωση παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης νερού όπως η αποκατάσταση λίθινων αναβαθμών, ή αλλιώς μικρο-φραγμάτων, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε Κύθηρα και Πάρο καθώς και στην ευαισθητοποίηση και τη θεσμική προστασία πολύτιμων οικοσυστημάτων, όπως ο τελευταίος ποταμός ελεύθερης ροής της Ευρώπης Αώος/ Vjosa, που πηγάζει στη χώρα μας και εκβάλει στην Αλβανία.

Στόχος του MedINA είναι η ισχυροποίηση του καθεστώτος προστασίας του ποταμού, εντός και εκτός συνόρων, και η δημιουργία του πρώτου Διακρατικού Πάρκου Άγριου Ποταμού της Ευρώπης.

Σχετικά με το MedINA:

Το MedINA είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που στηρίζει μικρές τοπικές κοινότητες με στόχο την ενίσχυσή τους, μέσω της προστασίας και διατήρησης των φυσικών τους πόρων και της ανάδειξης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Το όραμα του Οργανισμού είναι ένας κόσμος όπου οι κοινωνίες ευημερούν σε αρμονία με τη φύση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ

Το Terra Graeca αποτελείται από δυο ενεργά έργα στη Λήμνο και τα Κύθηρα

Terra Lemnia

Terra Kytheria

Αναβίωση λίθινων αναβαθμών

Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα