Ανταρκτική: Δραματικές μετρήσεις στον Νότιο Πόλο - Νέο χαμηλό ρεκόρ για τα επίπεδα των πάγων

Τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση, ενώ σύμφωνα με νέα μελέτη, έχουν συρρικνωθεί κάτω από τα 772.000 τετραγωνικά μίλια, σημειώνοντας ένα νέο αρνητικό ρεκορ.

Δημοσίευση:

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους κλιματικούς επιστήμονες η συρρίκνωση των πάγων στην ήπειρο της Ανταρκτικής, καθώς οι πάγοι, σύμφωνα με νέα μελέτη, βρίσκονται στο πιο χαμηλό επίπεδο από ποτέ.

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο, έδειξαν ότι τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου στο νότιο ημισφαίριο έχουν "σπάσει" κάθε ρεκόρ, καθώς οι πάγοι έχουν συρρικνωθεί κάτω από τα 772.000 τετραγωνικά μίλια (2 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Γενικότερα, σύμφωνα με την dailymail, οι θαλάσσιοι πάγοι ακολουθούν μια εποχική αυξομείωση, καθώς επεκτείνονται τον χειμώνα και μειώνονται το καλοκαίρι, οπότε οι επιστήμονες βγάζουν ένα μέσο ετήσιο όρο.

Ωστόσο, φέτος, οι πάγοι της Ανταρκτικής φαίνεται να έφτασαν σε ένα ιστορικά χαμηλο επίπεδο. Συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου, τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου στη Θάλασσα Bellingshausen, τη Θάλασσα Amundsen και τη Θάλασσα Weddell έφθασαν σε επίπεδα περίπου 30% χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Οι αιτίες του φαινομένου

Σύμγωνα με με τον Walt Meier, ερευνητή θαλάσσιου πάγου στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και το Πάγο, οι άνεμοι ήταν ο κύριος λόγος για τις χαμηλές συνθήκες πάγου φέτος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι άνεμοι γύρω από την ήπειρο ήταν "πολύ ισχυρότεροι από τον κανονικό", γεγονός που ώθησε γρήγορα τον πάγο προς τα βόρεια σε θερμότερα νερά, όπου έλιωνε.

Ακόμη και ο καύσωνας που εκτόξευσε τις θερμοκρασίες του αέρα στην Ανταρκτική την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου δεν φαίνεται να επιβράδυνε την ανάπτυξη. "Είναι πραγματικά οι θερμοκρασίες των ωκεανών που μετρούν", είπε ο Meier.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ερευνητής, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν το πόσο θα αυξηθεί ο πάγος την φετινή χρονιά, καθώ,ς αν σημειώθει ρεκορ και στην επέκταση του πάγου κατά την χειμερινή περίοδο, θα υπάρχει μια σχετική ισορροπία στο φαινόμενο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα