Η Κυκλική Οικονομία συναντά τον Πολιτισμό στους μυθικούς Δελφούς
Εγκαινιάστηκε στους Δελφούς το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό με την ονομασία "π". Η ιστορία, οι στόχοι και το όραμά του.
Στους μυσταγωγικούς Δελφούς, εκεί όπου το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον συναντά την αρχαία ιστορία και τους μύθους, δημιουργώντας μια σχεδόν ψευδαισθητική ατμόσφαιρα, γεννιέται η ελπίδα για το μέλλον του ανθρώπου και του πλανήτη, μέσα από το νέο Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό που φέρει την ονομασία "π" και ανοίγει σήμερα, Τετάρτη (30/03) τις πόρτες του στο κοινό.
Το "π", το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, Τρίτη (29/03), από την Polygreen, εταιρεία ηγέτη στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, που έχει χαρακτηριστεί και ως "ο ομφαλός της γης". Στεγάζεται στο ιστορικό Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά, το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως αναψυκτήριο, ενώ εδώ και περίπου 30 χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, κατεστραμμένο και παραμελημένο.
Με ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ Α.Ε., ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ανέλαβε να το ανακατασκευάσει σύμφωνα με τα πρότυπα του αρχικού κτιρίου, καθώς και με σεβασμό στην αρχαιολογική ιστορία της περιοχής, και τελικά να το μετατρέψει σε ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δυναμικό χώρο, όπου ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος θα έχουν πρωταρχικό ρόλο.
Συγκεκριμένα, ο νέος χώρος θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο κέντρο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών. Παράλληλα, ο χώρος θα αξιοποιηθεί από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polygreen Culture and Art Initiative), προκειμένου να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις - όλα με κοινό παρονομαστή να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι οποίες θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και στην τοπική κοινωνία, η Polygreen στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας αναφορικά με το περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί, πως έμπνευση για το όνομά του κέντρου, αποτέλεσε ο αριθμός π, η πιο διάσημη μαθηματική σταθερά (π=3,14), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου. Πρόκειται για τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, δηλαδή ενός κυκλικού στοιχείου προς κάτι γραμμικό. Επομένως, το "π" σηματοδοτεί για την Polygreen τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας, καθώς είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ. Βεβαίως, σε μία δεύτερη ανάγνωση, το "π" συμβολίζει και τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τον αρχιτέκτονα Πικιώνη, την εταιρεία Polygreen και τον οργανισμό PCAI.
"Θέλουμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την κυκλική οικονομία"
Μιλώντας στο NEWS 24/7 για το πώς ένιωσε όταν πρωτοείδε τον χώρο, ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Όταν είχα έρθει για πρώτη φορά σε αυτό το μέρος, εντυπωσιάστηκα. Είναι "breathtaking". Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως το "μέρος των θεών". Έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια. Όταν το παραλάβαμε ήταν απόλυτα εγκαταλελειμμένο. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να το αναπαλαιώσουμε και να το κάνουμε έναν χώρο πολιτισμού".
Εξηγώντας τους στόχους του κέντρου "π", την φιλοσοφία πίσω από αυτό και το όραμά του για το μέλλον, δήλωσε: "Θέλουμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Εδώ ουσιαστικά είναι η καινοτομία. Κέντρα της κυκλικής οικονομίας υπάρχουν παντού, και στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Εμείς σε αυτό τον χώρο συνδέουμε τον πολιτισμό με την κυκλική οικονομική οικονομία. Θεωρούμε ότι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να ξεφύγουμε από το γραμμικό μοντέλο (που είναι εξορίζω, κατασκευάζω, καταναλώνω και πετάω) και να μεταβούμε στο κυκλικό (που είναι ανακυκλώνω και επαναχρησιμοποιώ), δεν χρειάζεται καμία τεχνολογία, χρειάζεται αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσω του πολιτισμού και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, είτε είναι εκπαίδευση είτε είναι τέχνη".
Την εκδήλωση των χθεσινών εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Παναγιώτης Δελμούζος. Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος κατά την ομιλία του σημείωσε: "Με μεγάλη συγκίνηση, αλλά κυρίως με πλήρη σεβασμό στην αρχική του εικόνα ανακατασκευάσαμε ένα μοναδικό έργο αρχιτεκτονικής, μετατρέποντας το σε ένα χώρο που αναδεικνύει την υψηλή αισθητική και παράλληλα μας εμπνέει μέσα από τη δύναμη της τέχνης να γίνουμε πιο δραστικοί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός δε, ότι αυτός ο χώρος βρίσκεται στον Δελφούς, το καθιστά για εμάς ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η φιλοσοφία της Polygreen είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη που αναδείχθηκε σε αυτό τον τόπο και το δελφικό παράγγελμα "Μηδέν Άγαν", που αποδίδει για εμάς με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της κυκλικότητας".
Σημειώνεται πως το γνωμικό "Μηδέν Άγαν" αποδίδεται στον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο και σημαίνει "τίποτα το υπερβολικό, το περιττό".
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη συνέχεια στο "π" θα ανακοινωθεί σύντομα.
Δείτε το βίντεο του "π":
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις