Γιατί δεν καίμε τα σκουπίδια στα ηφαίστεια

Η θερμοκρασία των αποτεφρωτήρων απορριμάτων είναι συνήθως στους 1.000 με 1.200 βαθμούς Κελσίου. Λάβα ηφαιστείου φτάνει στους 1.100 βαθμούς. Οπότε, ποιο είναι το πρόβλημα;

Δημοσίευση:

Το Curious Kids είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες 'στήλες' που υπάρχουν παγκοσμίως, σε ιστοσελίδες. Ανήκει στο Conversation που έχει ζητήσει από παιδιά να στέλνουν τις απορίες τους, προκειμένου να παίρνουν απαντήσεις από ειδικούς.

Η τελευταία ήταν η εξής: “Γιατί δεν μπορούμε να πετάμε όλα μας τα σκουπίδια στα ηφαίστεια και να τα καίμε;”. Η ερευνήτρια γεωλόγος του US Geological Survey, Emily Johnson ανέλαβε να εξηγήσει τους λόγους που δεν ακολουθείται αυτή η πρακτική.

Είναι αλήθεια πως η λάβα είναι αρκετά ζεστή για να κάψει κάποια από τα σκουπίδια μας. Όταν εξερράγη το Kilauea στο Big Island της Χαβάης το 2018, η θερμοκρασία της λάβας που έτρεξε ήταν υψηλότερη από 1.100 βαθμούς Κελσίου και έλιωσε πολλά πετρώματα”.

Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες στους αποτεφρωτήρες απορριμάτων είναι συνήθως στους 1.000 με 1.200 βαθμούς Κελσίου.

Οπότε γιατί ένα κι ένα δεν κάνουν δύο;

“Δεν έχουν όλες οι λάβες την ίδια θερμοκρασία. Οι εκρήξεις στη Χαβάη παράγουν είδος λάβας, που λέγεται βασάλτης. Είναι πιο ζεστός και πιο ρευστός από τις λάβες που 'βγαίνουν' από τις εκρήξεις άλλων ηφαιστείων. Χαρακτηριστικά, αυτή του Mount St. Helens στην Ουάσινγκτον -το 2004- είχε θερμοκρασία 704 βαθμούς Κελσίου”.

Πέραν αυτού του λόγου, όπως είπε η ειδικός υπάρχουν κι άλλοι που δεν κάνουν την καλύτερη ιδέα του κόσμου το κάψιμο των σκουπιδιών στα ηφαίστεια.

1. Ενώ η θερμοκρασία της λάβας είναι ικανή να λιώσει υπολείμματα τροφών, χαρτί, πλαστικό, γυαλί και κάποια μέταλλα, δεν μπορεί να λιώσει χάλυβα, νικέλιο και σίδηρο.

2. Δεν υπάρχουν πολλά ηφαίστεια στη γη που έχουν 'λίμνες' λάβας ή κρατήρες που έχουν τη μορφή μπολ και είναι γεμάτοι λάβα -όπου θα μπορούσαμε να πετάξουμε τα σκουπίδια. Από τα χιλιάδες ηφαίστεια του πλανήτη, οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο οκτώ με ενεργές λίμνες λάβας (μεταξύ τους είναι το Kilauea στην Ανταρκτική και το Nyiragongo στο Κονγκό). Τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια, έχουν κρατήρες γεμάτους με πέτρες και ψυχρή λάβα.

 

3. Στα οκτώ ενεργά ηφαίστεια, η επιφάνεια στις λίμνες λάβας αποτελείται από κρούστα κρύας λάβας και από κάτω υπάρχουν απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες. Εάν πετρώματα ή άλλα υλικά πέσουν εκεί, θα σπάσουν την κρούστα, θα διαταράξουν την υποκείμενη λάβα και θα προκαλέσουν έκρηξη. Κάτι που συνέβη το 2015 στο Kilauea, όταν εκτοξεύθηκαν πέτρες και λάβα έξω από τον κρατήρα. Όποιος λοιπόν, πετάξει εκεί σκουπίδια θα πρέπει να μπορεί να τρέξει σαν τον Flash για να γλιτώσει από τα φλεγόμενα σκουπίδια.

4. Αν πετάξουμε πλαστικά, σκουπίδια και μέταλλα, με το κάψιμο να απελευθερώσουν πολλά τοξικά αέρια. Από μόνα τους τα ηφαίστεια εκπέμπουν τόνους τοξικών αερίων, που προκαλούν αυτό που λέγεται ηφαιστειακή ομίχλη. Αυτή μπορεί να σκοτώσει φυτά και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους και τα ζώα που ζουν εκεί κοντά. Η ανάμειξη των ήδη επικίνδυνων ηφαιστειακών αερίων με άλλα αέρια -από την καύση των σκουπιδιών- θα έκανε ακόμα πιο επιβλαβείς τις αναθυμιάσεις για όσους ζουν κοντά στα ηφαίστεια -και συνήθως είναι κοινότητες ιθαγενών. Το πέταγμα των σκουπιδιών θα ήταν τεράστια προσβολή για αυτούς τους πολιτισμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα