Oι ζέβρες είναι άσπρες με μαύρες ρίγες ή μαύρες με άσπρες ρίγες;

Βιολόγος του University of California θέλησε να δώσει μια απάντηση στο αν οι ζέβρες είναι ασπρόμαυρες ή μαυρόασπρες. Τι ανακάλυψε.

Δημοσίευση:

Το μοναδικό ασπρόμαυρο χρώμα της ζέβρας την κάνει να ξεχωρίζει όπου και αν βρίσκεται. Σε όποιο είδος και αν ανήκει (πεδιάδας, βουνού και Grevy). Παρεμπιπτόντως, κάθε είδος έχει διαφορετικό μοτίβο λωρίδων. Όλες διαθέτουν το ίδιο χρώμα δέρματος.

Σύμφωνα με τον συμπεριφορικό και εξελικτικό οικολόγο και βιολόγο του University of California, Tim Caro το χρώμα του δέρματος της ζέβρας είναι μαύρο. Δεν διευκρίνισε αν η γούνα είναι μαύρη με άσπρες ρίγες ή το αντίθετο και παρέπεμψε στα κύτταρα του ζώου που παράγουν τη χρωστική ουσία της γούνας.

Ο Caro επισήμανε ότι το δεδομένο είναι πως το χρώμα του δέρματος είναι μαύρο και διάφορες αναπτυξιακές διεργασίες καθορίζουν το χρώμα της γούνας και στην πραγματικότητα, έχουν περισσότερο ανοιχτόχρωμα μαλλιά, από ό,τι σκούρα. Επειδή οι κοιλιές τους είναι ανοιχτόχρωμες, υπήρχε η παρανόηση πως οι ζέβρες είναι άσπρες με μαύρες ρίγες, εν τούτοις έρευνα του 2005 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι αυτή η αλήθεια: κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία καθαρίζουν το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος. Η περισσότερη μελανίνη οδηγεί σε πιο σκούρα χρώματα και η λιγότερη σε πιο ανοιχτά. Δηλαδή, όταν η γούνα είναι μαύρη είναι γεμάτη μελανίνη και τούμπαλιν.

“Οι θύλακες που αποτελούν τις ρίγες της άσπρης τρίχας ουσιαστικά έχουν 'απενεργοποιήσει' τα μελανοκύτταρα -και δεν αναδίδουν χρωστική ουσία” διευκρίνισε ο Caro στο Live Science, όπου επισήμανε και ότι το μοναδικό τους μοτίβο κρατάει μακρυά τις μύγες που μπορούν να μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες με το δάγκωμα τους -γεγονός που προέκυψε από έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020, στο ιατρικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα