Διαδικτυακό εργαστήριο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

Το πρώτο εργαστήριο του κύκλου «Η φωνή σας στην Ε.Ε.» με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, στο πλαίσιο του έργου Mix the Bubbles.

Δημοσίευση:

Πόσες φορές έχετε συνειδητοποιήσει ότι ζείτε σε μια φούσκα; Οι «φούσκες» είναι ένα κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό φαινόμενο, που γεννιέται αρχικά στο Διαδίκτυο, το οποίο μας οδηγεί να αποκλείουμε ιδέες και άτομα που έρχονται σε αντίθεση με την άποψή μας και εκτιθέμεθα μόνο σε αυτές που μας επιβεβαιώνουν.

Αυτές οι φούσκες επηρεάζουν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητάς μας - την κλιματική κρίση, την υγεία, τον κόσμο της εργασίας - με πόλωση απόψεων και μείωση της δυνατότητας σύγκρισης και ανάπτυξης.

Θέλετε να αποδράσετε από τη φούσκα σας; Εάν η απάντηση είναι ναι, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mix the Bubbles και διοργανώνουμε ένα κύκλο εργαστηρίων με τίτλο «H φωνή σου στην Ε.Ε.» που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των συναντήσεων ομάδων ή φυσαλίδων με διαφορετικές ιδέες για θέματα που μας είναι σημαντικά.

1ο Διαδικτυακό Εργαστήριο | Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διάρκεια: 10.00-16.00

Αυτό το πρώτο Διαδικτυακό Εργαστήριο, με αφετηρία την πόλη των Ιωαννίνων, επικεντρώνεται στην Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον.

Κατά τη διάρκειά του, η Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής στην WWF Ελλάς, θα μιλήσει για το ζήτημα και θα μας καθοδηγήσει στη συνδιαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την Ε.Ε..

Θεοδότα Νάντσου

Μετά την ολοκλήρωση των προτάσεων στο Εργαστήριο, αυτές θα αναρτηθούν στη σχετική πλατφόρμα (BiPart), θα σχολιαστούν από τη Θεοδότα Νάντσου, ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα τις βελτιώσετε, ώστε να τεθούν μετά σε ψηφοφορία από τη διαδικτυακή κοινότητα.

Η πρόταση πολιτικής που θα κερδίσει θα παρουσιαστεί σε μια ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών και εκπρόσωποι της ομάδας που την κατήρτισε θα μπορείτε να παρευρεθείτε εκεί για τη βράβευση. Στη συνέχεια, η νικήτρια πρόταση πολιτικής θα κατατεθεί προς διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ελάτε να γράψουμε μαζί τη νομοθεσία της Ευρώπης για την Κλιματική Αλλαγή και να συμβάλλετε στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα συμμετοχικής δημοκρατίας!

Η φωνή μας έχει δύναμη!

Θεοδότα Νάντσου

Η Θεοδότα Νάντσου είναι επικεφαλής πολιτικής στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και πρόεδρος στο στρατηγικό συμβούλιο του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. Έχει σπουδές στη φιλοσοφία, με μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική ηθική, και δημόσια διοίκηση. Η δουλειά της εστιάζει κυρίως στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, προστασίας της βιοποικιλότητας, και καλής και συμμετοχικής διακυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Mix The Bubbles

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2019, το 47% των Ευρωπαίων πολιτών «τείνουν να μην εμπιστεύονται» την ΕΕ. Ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών, το 49,34%, που δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2019 ονομάζονται «παθητικοί θετικοί», δηλαδή εκείνοι που δείχνουν θετική στάση απέναντι στην ΕΕ, αλλά δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα στην κοινωνικοπολιτική συζήτηση.

Ακριβώς δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές και οι ενεργοί πολίτες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτές οι δύο «φυσαλίδες» δεν συνομιλούν μεταξύ τους, τείνουν να μην ακούν τα θέματα της άλλης πλευράς και τελικά ενισχύουν τις πεποιθήσεις τους δημιουργώντας μια πολωμένη δημόσια συζήτηση.

Το Mix the Bubbles αποσκοπεί στο να μπορούν να συνδεθούν και να μιλήσουν μεταξύ τους, να αναπτυχθεί δικτύωση απογοητευμένων ατόμων με ειδικούς και ενεργούς πολίτες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του έργου θα διοργανώσουμε 5 εργαστήρια (workshop) σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, δηλ. συνολικά 15 (Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα - η επιλογή των κρατών έγινε σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου) όπου οι συμμετέχοντες/-ουσες θα αποκτήσουν εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τη διαδικασία της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του Mix the Bubbles είναι η δημιουργία χώρων (online και offline) όπου οι πολίτες μπορούν να αλληλεπιδρούν και να ενδυναμώνουν το αίσθημα του ότι ανήκουν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα.

Το κέρδος των συμμετεχόντων/-ουσών θα επικεντρωθεί όχι μόνο σε μια ευρύτερη εμπειρογνωμοσύνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ και τη διαδικασία λήψης νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά και σε μια ισχυρότερη αντίληψη αυτο-αποτελεσματικότητας για το τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης, αναπτύσσοντας ένα στενό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ εμπειρογνωμόνων, λομπιστών πολιτών, κοινωνίας των πολιτών και ευρωβουλευτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα