Ιωάννινα: Ένας μύκητας σκοτώνει τα υπεραιωνόβια πλατάνια - Πώς μολύνθηκαν

Κόβονται άμεσα 25 υπεραιωνόβια πλατάνια στο Παραλίμνιο Ιωαννίνων, διότι ένας μύκητας απειλεί το δάσος. Πώς εξαπλώθηκε από τις ΗΠΑ και έφτασε μέχρι την Ελλάδα.

Δημοσίευση:

Τα υπεραιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στο Παραλίμνιο Ιωαννίνων "απειλεί" ένας μύκητας που έφτασε στη χώρα μας πριν από περίπου 16 χρόνια. Η συγκεκριμένη ασθένεια των δέντρων, που ονομάζεται "μεταχρωματικό έλκος", έχει προσβάλει αρκετά από τα πλατάνια της εμβληματικής δεντροστοιχίας της πόλης, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να πρέπει να κοπούν άμεσα 25 από αυτά.

Ο Ρήγας Τσακίρης, δασολόγος Δασαρχείου Ιωαννίνων, μίλησε στο OPEN για την ασθένεια των πλατανιών, εξηγώντας πώς μολύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε:

"Τα πλατάνια έχουν την ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος". Πρόκειται για ένα μύκητα, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος μύκητας είχε μεταφερθεί από πολεμικό υλικό από κιβώτια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στα λιμάνια της Ιταλίας και της Γαλλίας. Από εκεί με τα χρόνια μεταπήδησε στα ντόπια πλατάνια. Περίπου το 2004 ήρθε στην Ελλάδα με μολυσμένα φτυάρια πλατάνων από την Ιταλία. Έπειτα εξαπλώθηκε και έφτασε μέχρι τα Ιωάννινα. Ωστόσο, στα Ιωάννινα υπάρχει περίπτωση να έφτασε από την γειτονική Αλβανία, όπου και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα".

"Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τα σώσουμε. Αυτή η ασθένεια μεταφέρεται με μηχανήματα και με μολυσμένα εργαλεία, ενώ τα δέντρα μπορούν να μολύνουν και τα διπλανά τους. Μάλλον η δεντροστοιχία μολύνθηκε από κάποιες ενέργειες κλάδευσης που έγιναν εδώ πριν από κάποια χρόνια. Αλλά επειδή είναι δίπλα στην Λίμνη, δεν το είχαμε καταλάβει αμέσως. Δεν μπορούσαμε να το ανιχνεύσουμε. Πέρυσι, καταφέραμε να το επιβεβαιώσουμε εργαστηριακά στα πρώτα δέντρα. Είδαμε ότι τα πλατάνια αυτά νεκρώνουν και επηρεάζουν και τα διπλανά τους", συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.

"Θα κάνουμε κάποια πειράματα για να δούμε πώς θα αποκατασταθούν. Έχουμε κάνει μία βαθμολογική κλίμακα με διάφορα είδη δέντρων, έχουμε μία λίστα με περίπου δέκα είδη που θα δοκιμάσουμε. Βέβαια, θέλουμε να έχουμε γηγενή είδη και πρέπει να λάβουμε υπόψιν διάφορους παράγοντες. Τα πλατάνια συμπεριφέρθηκαν για πάρα πολλά χρόνια άριστα, αλλά δεν μπορούμε να ξαναβάλουμε", κατέληξε, αναφέροντας πως μία από τις επικρατέστερες επιλογές είναι οι βελανιδιές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα