Φριχτές προβλέψεις: 1 δισ. άνθρωποι θα υποφέρουν από θερμικό στρες
Τι είναι το "θερμικό στρες" και γιατί αναμένεται να πλήξει τόσα εκατομμύρια ανθρώπων, αν ανέβει η θερμοκρασία στους 2°C πάνω.
Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από το λεγόμενο “θερμικό στρες”, εάν η κλιματική κρίση αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά μόλις 2°C, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα. Οι επιστήμονες είπαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και μια 15πλάσια αύξηση σε σχέση με τους αριθμούς που εκτέθηκαν σήμερα.
Ο βασικός στόχος της Cop26 είναι να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα να μείνει περιορισμένη η παγκόσμια θερμοκρασία στους 1,5°C, αλλά κάποιοι απ’ τους συμμετέχοντες τόνισαν ότι υπάρχει πολλή ακόμη δουλειά να γίνει προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αξιολόγησε τη θερμοκρασία ενός υγρού λαμπτήρα, η οποία συνδυάζει τόσο τη θερμότητα όσο και την υγρασία. Μόλις η θερμοκρασία του λαμπτήρα αγγίξει τους 35°C, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί μέσω του ιδρώτα και έτσι υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και υγιείς άνθρωποι που κάθονται στη σκιά να πεθάνουν μέσα σε έξι ώρες.
Προκειμένου να βγάλει αυτό το συμπέρασμα, η Υπηρεσία χρησιμοποίησε ως όριο θερμοκρασίας τους 32°C ενός υγρού λαμπτήρα, κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεκουράζονται τακτικά για να αποφύγουν τη θερμική εξάντληση, για τουλάχιστον δέκα ημέρες το χρόνο.
Στην περίπτωση που αυτές οι προσπάθειες για τον τερματισμό της κλιματικής έκτακτης ανάγκης αποτύχουν και οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4°C, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να υποφέρει από αυτού του είδους το ακραίο θερμικό στρες.
Η ζέστη είναι η πιο προφανής επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την ακραία ζέστη να έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Μόνο το καλοκαίρι του 2020 στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού υπέφερε από τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης, με συμπτώματα όπως ναυτία και κράμπες.
Παράλληλα, τουλάχιστον 166.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω καύσωνα σε όλο τον κόσμο από το 1997 έως το 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα προειδοποιηθεί από τους επιστήμονες ότι η χώρα είναι “θλιβερά απροετοίμαστη” μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, και ιδιαίτερα σε ευάλωτες τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και σχολεία.
“Οποιαδήποτε από τις κλιματικές επιπτώσεις παρουσιάζει μία τρομακτική εικόνα για το μέλλον και οι χάρτες μας δείχνουν ότι ορισμένες περιοχές θα επηρεαστούν και από άλλους παράγοντες”, δήλωσε ο Άντι Γουϊλτσάιρ, επιστήμονας της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο απ’ το θερμικό στρες είναι οι τροπικές, όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία και η Ινδία, με ορισμένες περιοχές να φτάνουν στα όρια της ακόμη και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ίδιοι όμως επιστήμονες επιμένουν ότι πολύ σύντομα, το ίδιο μπορεί να επηρεαστούν και περιοχές της Ευρώπης.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το μέρος στον πλανήτη όπου οι ακραίοι μελλοντικοί καύσωνες θα προκαλέσουν τους περισσότερους θανάτους θα είναι η πεδιάδα της βόρειας Κίνας. Πρόκειται για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο και η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων για αυτήν την τεράστια χώρα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις