Τα αβαθή νερά της Κασπίας θάλασσας

Οι επιστήμονες προβλέπουν ταχεία πτώση της στάθμης του νερού τις επόμενες δεκαετίες στην Κασπία Θάλασσα.

Δημοσίευση:

Σε πολλά μέρη του κόσμου, εκφράζεται η άποψη ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ωστόσο, πολλοί επιστήμονες σημειώνουν ότι η θέρμανση και η αυξημένη εξάτμιση είναι πιθανό να παίζουν διαφορετικό ρόλο για τις εσωτερικές θάλασσες και τις λίμνες. Στην περίπτωση της Κασπίας Θάλασσας (που τεχνικά είναι μια λίμνη), οι επιστήμονες προβλέπουν ταχεία πτώση της στάθμης του νερού τις επόμενες δεκαετίες.

Τα δεδομένα υψομετρίας από τα ραντάρ που συλλέχθηκαν από πολλούς δορυφόρους και συγκεντρώθηκαν από το Global Water Monitor της NASA δείχνουν ότι τα επίπεδα του νερού της Κασπίας έχουν ήδη πέσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η στάθμη του νερού της Κασπίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 9 έως 18 μέτρα (30 έως 59 πόδια) μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, αρκετά ώστε να χάσει περίπου το ένα τέταρτο της έκτασής της και να αποκαλυφθούν περίπου 93.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (36.000 τετραγωνικά μίλια). ξηράς γης. Αυτή είναι μια περιοχή περίπου τόσο μεγάλη όσο η Πορτογαλία. Μεγάλο μέρος της νέας γης θα προέρχεται από τη βόρεια Κασπία, μια ρηχή ζώνη που κατέχει μόλις το 1 τοις εκατό του όγκου της λίμνης και έχει μέσο βάθος 5 έως 6 μέτρα (16 έως 19 πόδια).

Για σύγκριση μεγεθών όπως παρατηρούμε από την εικόνα που ακολουθεί , τα βαθύτερα μέρη της λίμνης εκτείνονται σε πάνω από 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ευκρίνειας (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA απέκτησε την αρχική εικόνα στις 17 Ιουλίου 2021 ενώ αργότερα είχαμε και την εικόνα που έχουμε στην αρχή του άρθρου στις 8 Οκτωβρίου 2021 . Τα αιωρούμενα ιζήματα που παρήχθησαν από τους ποταμούς Βόλγα και Ουράλ που εισρέουν είχαν αποχρωματίσει τα νερά στο βόρειο τμήμα της λίμνης. ενώ οι άνεμοι μπορεί επίσης να έχουν ανακινήσει τα ιζήματα. Η απώλεια του βόρειου τμήματος της Κασπίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικολογικές συνέπειες.

Τα ρηχά νερά βρίθουν από μαλάκια, καρκινοειδή, ψάρια και πουλιά. Οι φώκιες μεγαλώνουν τα κουτάβια τους στον χειμερινό πάγο που συνήθως σχηματίζεται μόνο σε αυτό το μέρος της λίμνης.

«Οι τρέχουσες προστατευόμενες περιοχές στην Κασπία Θάλασσα, οι περισσότερες από τις οποίες καλύπτουν παράκτια οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα περιζήτητων υγροτόπων, όπως το Δέλτα του Βόλγα και άλλες τοποθεσίες Ραμσάρ (υγρότοποι διεθνούς σημασίας που ονομάζονται από την παράκτια πόλη της Κασπίας Ραμσάρ, Ιράν) θα μετατραπούν σημαντικά», έγραψε μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων στο Communications Earth & Environment.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα