Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να επιβιώσουν στον πλανήτη του Dune;

Επιστήμονες, που μελέτησαν το κλίμα του φανταστικου πλανήτη Αρράκις μέσω ειδικών μοντέλων, δίνουν μία απάντηση, που μάλλον ξαφνιάζει.

Δημοσίευση:

Ακούγεται σαν ψέμα αλλά είναι πολύ πιθανό η έρημος και γενικά ο κόσμος του Αρράκις, του πλανήτη δηλαδή που εμφανίζεται στην ταινία και στο βιβλίο του Dune, να μπορούσε να είναι κατοικήσιμος για τον άνθρωπο. Και αυτό το συμπέρασμα έρχεται μετά από μια κλιματική μελέτη που έκαναν επιστήμονες πάνω σε αυτόν φανταστικό πλανήτη.

Ο Φρανκ Χέρμπερτ έγραψε το Dune το 1965, πλάθοντας με τον νου του έναν κόσμο με τρομερές λεπτομέρειες, δίνοντας στον Αρράκις τα χαρακτηριστικά μιας αραιοκατοικημένης ερήμου με θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 70°C, απ’ όπου λείπει παντελώς η φυσική βροχή ή το νερό στην επιφάνεια του εδάφους.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις λεπτομέρειες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δημιούργησαν μοντέλα για να δουν αν θα μπορούσε ποτέ ο πλανήτης να φιλοξενήσει ανθρώπινη ζωή.

“Θέλαμε να δούμε αν οι φυσικοί νόμοι και το περιβάλλον ενός τέτοιου κόσμου θα μπορούσαν να ταιριάξουν με ένα πραγματικό κλιματικό μοντέλο”, έγραψαν στο “The Conversation”.

Για να το καταφέρει αυτό, η ομάδα τροφοδότησε με διάφορα δεδομένα ένα σύστημα και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι πράγματι, αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον άνθρωπο.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακαλύψαμε ότι ο Χέρμπερτ είχε οραματιστεί ένα περιβάλλον που ως επί το πλείστον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Για να προσδιορίσει πόσο βιώσιμος θα ήταν ο Αρράκις για τους ανθρώπους, η ομάδα χρησιμοποίησε κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του καιρού και του κλίματος στη Γη. Έπειτα έπρεπε να αποφασίσει για τους φυσικούς νόμους που πιθανότατα θα ίσχυαν στον πλανήτη και να εισάγει δεδομένα σχεδόν για τα πάντα, από τα βουνά μέχρι την ακτινοβολία του ήλιου.


“Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τους ίδιους θεμελιώδεις φυσικούς νόμους που διέπουν τον καιρό και το κλίμα εδώ στη Γη”, εξήγησαν οι ερευνητές. “Αν το μοντέλο μας παρουσίαζε κάτι εντελώς περίεργο, αυτό θα σήμαινε ότι αυτοί οι νόμοι θα ήταν διαφορετικοί για τον Αρράκις, και επομένως ο κόσμος του Φρανκ Χέρμπερτ δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από φανταστικός. Τελικά όμως, η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της αποδείχθηκε αρκετά παρόμοια με αυτήν της Γης, αν και με λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα”.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η συγκέντρωση του όζοντος, με τη Γη να είναι στο 0.000001% ενώ στον Αρράκις 0.5%, θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

“Πολύπλοκα μοντέλα όπως αυτό χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν, και σε αυτήν την περίπτωση χρειάστηκε περισσότερο από τρεις εβδομάδες”, είπαν οι επιστήμονες. “Ταυτόχρονα, χρειαζόμασταν έναν τεράστιο υπερυπολογιστή για να μπορέσουμε να κάνουμε τους κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες υπολογισμούς που απαιτούνται για την προσομοίωση ενός πλανήτη”.

Στα βιβλία ο ήλιος εμφανίζεται ως πάρα πολύ επικίνδυνος, ο πλανήτης γεμάτος με ατελείωτες εκτάσεις με άμμο και βράχια, αλλά προς τους πόλους, εκεί όπου βρίσκονται οι δύο μεγάλες πόλεις, το κλίμα γίνεται πιο φιλόξενο.

Το μοντέλο όμως έχει διαφορετική άποψη. Στην τροπική ζώνη οι θερμότεροι μήνες φτάνουν τους 45°C, ενώ στους ψυχρότερους η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 15°C, συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Όσο όμως προχωράμε προς τους πόλους οι συνθήκες γίνονται πιο σκληρές, με το καλοκαίρι να φτάνει στους 70°C και το χειμώνα τους -75 βαθμούς.

Παρότι στο βιβλίο αναφέρεται πως δεν βρέχει ποτέ στον Αρράκις, το μοντέλο δείχνει ότι μικρές ποσότητες βροχόπτωσης είναι πολύ πιθανές στα βουνά των ημισφαιρίων, ενώ ο πάγος που ισχυρίζεται το βιβλίο ότι υπάρχει στον βόρειο πόλο, στην πραγματικότητα θα έλιωνε τους καλοκαιρινούς μήνες και δε θα αναπληρωνόταν ποτέ. Και αυτό γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να χιονίσει εκεί.

Άλλο ένα “λάθος” που κάνει το βιβλίο είναι όταν λέει πως το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα ζούσε στο μέσο του γεωγραφικού πλάτους του Αρράκις. Η μέση θερμοκρασία εκεί θα κυμαινόταν μεταξύ 50-60 °C, πράγμα που θα έκανε αφόρητη τη ζωή για το ανθρώπινο είδος. Στην πραγματικότητα -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την λέξη- οι άνθρωποι θα ζούσαν στις τροπικές περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα