Έρευνα: Ο παπαγάλος Kea μπορεί να χρησιμοποιεί οθόνες αφής

Έρευνα διαπιστώνει πως ο παπαγάλος Kea, από τη Νέα Ζηλανδία, μπορεί να χρησιμοποιήσει οθόνες αφής, αλλά δεν μπορεί να διαχωρίσει τον πραγματικό από τον εικονικό κόσμο.

Δημοσίευση:

Ο ευφυής, Αλπικός παπαγάλος (Kea) που ζει στη Νέα Ζηλανδία και είναι υπό προστασία, είναι αρκετά έξυπνος για να χρησιμοποιεί οθόνες αφής. Ωστόσο, όπως απεδείχθη, δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και εικονικού κόσμου, κατέληξε πρόσφατα, μια έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών, εκπαίδευσε έξι παπαγάλους Kea να χρησιμοποιούν οθόνες αφής. Επειδή, όμως, τα ράμφη των πτηνών είναι από κερατίνη, όπως τα νύχια των ανθρώπων που δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τις οθόνες αφής, οι ερευνητές άλειψαν με φυστικοβούτυρο τις οθόνες και εκπαίδευσαν τους παπαγάλους να τις χρησιμοποιήσουν, γλείφοντάς τες.

Το πείραμα απέδειξε πως το συγκεκριμένο είδος πτηνού, μπορεί να εκπαιδευτεί στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών με τη γλώσσα του.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν στους παπαγάλους μια μαύρη μπάλα, η οποία κυλούσε από μια τραμπάλα και έπεφτε σε ένα από τα δύο κουτιά, που είχαν τοποθετήσει από κάτω. Οι παπαγάλοι έμαθαν να παρακολουθούν την μπάλα και να επιλέγουν το κουτί όπου ήταν κρυμμένη, παίρνοντας ως επιβράβευση φαγητό.

Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε σε μια οθόνη η οποία έδειχνε μια εικονική μπάλα και δύο κουτιά, από κάτω. Οι παπαγάλοι περίμεναν πως το πραγματικό κουτί θα περιείχε μέσα την εικονική μπάλα που κύλησε, υποδηλώνοντας πως πίστευαν ότι η διαδικασία που παρακολούθησαν στην οθόνη συνεχιζόταν στον πραγματικό κόσμο.

Ένα παρόμοιο πείραμα για τις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων, εφαρμόσθηκε και σε βρέφη ηλικίας 19 μηνών. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό 'Biology Letters' διαπίστωσε πως τα 19 μηνών βρέφη μπορούν να διακρίνουν τον πραγματικό από τον εικονικό κόσμο και πως δεν περιμένουν τα γεγονότα να διασταυρωθούν μεταξύ τους.

"Θα περιμέναμε τα 19 μηνών βρέφη να συμπεριφέρονταν όπως οι παπαγάλοι καθώς θα μπορούσαν να είχαν πιστέψει πως τα εικονικά γεγονότα συνεχίζονται στον πραγματικό κόσμο", είπε η Αμαλία Μπάστος, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Auckland και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ο παπαγάλος Kea, είναι ο μοναδικός Άλπικος παπαγάλος στον κόσμο και ζει στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τον Guardian.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα