Χαμένοι στα διαστημικά σκουπίδια

Τουλάχιστον 28,600 διαστημικά απόβλητα "κυκλοφορούν" εκεί έξω - Μια σφοδρή σύγκρουση θα έθετε εκτός λειτουργίας δορυφόρους, επηρεάζοντας καθημερινές λειτουργίες όπως το Wi-Fi και το e-banking.

Δημοσίευση:

Το κείμενο δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της World News Day 2021, μιας παγκόσμιας καμπάνιας για την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της δημοσιογραφίας, βασισμένη σε γεγονότα για την παροχή αξιόπιστων ειδήσεων και πληροφοριών στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. #JournalismMatters.

Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: Lost in Space Junk, από τη Sophie Bennett (UTS Journalism)

Λένε πως ό,τι ανεβαίνει, αναγκαστικά κατεβαίνει. Στο διάστημα, όμως, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει καθώς τα διαστημικά απόβλητα δεν πέφτουν στη γη αλλά μένουν μετέωρα στο διαστημικό κενό, προκαλώντας ένα μεγάλο πρόβλημα που πλέον έχει πλέον πάρει διαστάσεις κρίσης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 28,600 διαστημικά απόβλητα των οποίων η πορεία παρακολουθείται από διαστημικά δίκτυα, αλλά και πολλά ακόμη των οποίων η παρακολούθηση δεν είναι εφικτή.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο ούτε να ρυθμίσουμε τη χρήση του διαστήματος αλλά ούτε και να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη θα λογοδοτούν για τα απόβλητα που παράγουν, σύμφωνα με τον Steven Freeland, Επίτιμο Καθηγητή του Western Sydney University και Διδακτορικό Συνεργάτη του Bond University με εξειδίκευση στη Διαστημική Νομοθεσία.

«Δεν λέω ότι είναι αδύνατο ή ότι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε την καταστροφή», ανέφερε. «Γίνονται πολλές συζητήσεις και έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά αλλά δεν είναι εύκολο, και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα».

Αν και η Αυστραλία δεν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παίκτες στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, η Celine D’Orgeville, Καθηγήτρια του Australian National University, θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να ασκήσει έντονη πολιτική επιρροή σε παγκόσμιες συζητήσεις. «Υπάρχει περιθώριο για την Αυστραλία να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να καθοδηγήσει τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν ξέρω αν η Αυστραλία όντως θα το κάνει, αλλά έχει τη δυνατότητα,» είπε.

Κάθε χρόνο, εκτοξεύονται όλο και περισσότεροι δορυφόροι στο διάστημα καθώς η εξάρτησή μας από την τεχνολογία αυξάνεται. Αν μια σφοδρή σύγκρουση έθετε εκτός λειτουργίας κάποιους δορυφόρους, θα επηρεάζονταν καθημερινές λειτουργίες όπως το Wi-Fi και το e-banking και η ζωή μας θα άλλαζε δραματικά, υποστηρίζει ο Freeman.

«Οπότε, συνεχίζοντας, σαν να μην τρέχει τίποτα, να παράγουμε απαράδεκτες ποσότητες αποβλήτων, θα φτάσουμε στο σημείο να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη ζημιά, ή αν μη τι άλλο ζημιά που θα επηρεάσει μεγάλο αριθμό μελλοντικών γενιών, και αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη, την οικονομία, τις υποδομές και τον τρόπο ζωής όπως τον ξέρουμε. Στην ουσία, οτιδήποτε είναι λειτουργικό στην κοινωνία μας ενδέχεται να καταρρεύσει».

Την ώρα που τα κράτη επικεντρώνονται σε διαβουλεύσεις νομικής φύσεως, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουν τη χρήση του διαστήματος, οι ερευνητές εστιάζουν σε δυνητικούς τρόπους να μετριάζουν τυχόν συγκρούσεις καθώς και σε λύσεις «καθαρισμού».

Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες δεν μπορούν να απεμπλακούν από την εγγενώς πολιτική φύση της εξερεύνησης του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Freeland, πολλά κράτη έχουν εκφράσει ανησυχία.

«Ακόμα κι αναπτύξουμε την κατάλληλη τεχνολογία για τον καθαρισμό των διαστημικών αποβλήτων - και αυτή η τεχνολογία θα είναι απαραίτητη - πρέπει παράλληλα να ασχοληθούμε με το πώς θα πείσουμε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν την τεχνολογία όπως την ξέρουν σήμερα, και η οποία τους βοηθάει στις καθημερινές τους λειτουργίες, προκειμένου να μειώσουμε τους διαστημικούς δορυφόρους και κατά συνέπεια τα διαστημικά απόβλητα», εξήγησε.

Το ζήτημα είναι ταυτόχρονα βαθύτατα νομικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό

Εάν ένα κράτος αναπτύξει την τεχνολογία για τον καθαρισμό διαστημικών αποβλήτων – και αυτή η τεχνολογία θα καταστεί αναγκαία – θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παραμένων ερώτημα του πως θα αποτρέψουμε αυτό το κράτος από το να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για να υφαρπάξει το «ζωντανό» δορυφόρο του δικού μας κράτους, από τον οποίο και εξαρτόμαστε, κίνηση η οποία θα επηρέαζε προφανώς την ικανότητα του κράτους μας να λειτουργήσει», εξήγησε.

«Το ζήτημα είναι ταυτόχρονα βαθύτατα νομικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό. Δεν γίνεται να διαχωριστούν οι δυο αυτές πλευρές του».

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια D’Orgeville η εφαρμογή τεχνολογίας στο διάστημα δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και να μάθουμε να κάνουμε καλύτερα.

«Το να το κάνουμε καλά και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε και να προστατεύουμε το διάστημα, αποτελεί την πολιτική διάσταση και αυτή είναι σίγουρα, από τη πλευρά μου ως επιστήμονας, η πιο περίπλοκη πρόκληση,» είπε.

Το απολογιστικό μήνυμα μιας σπουδαίας πρωτοβουλίας:

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε ότι περισσότεροι από 480 ειδησεογραφικοί τίτλοι συνολικά - από δεκάδες χώρες - σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τη World News Day ως βάση εκκίνησης για να προβάλουν την καλύτερη δημοσιογραφία για το κλίμα στον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ειδήσεων θα αγγίξει έξι ηπείρους και θα προσεγγίσει εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές, αποδεικνύοντας την τεράστια δύναμη και τον αντίκτυπο της συλλογικής παγκόσμιας δράσης. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους για την υποστήριξή σας σε αυτήν την πραγματικά παγκόσμια πρωτοβουλία - και είμαστε ενθουσιασμένοι που προωθούμε την αξία της δημοσιογραφίας από κοινού."

Σημειώνεται πως στη πρωτοβουλία που μετέχει και το NEWS 24/7, έλαβαν μέρος μέσα όπως η Deutsche Welle, ο New Yorker, ο Guardian, το CBC News, το BBC, το Al Jazeera και το Thomson Reuters Foundation.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα