Κλιματική κρίση: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των πυρκαγιών

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την υπηρεσία γεωεπισκόπησης της ΕΕ, Copernicus.

Δημοσίευση:

Μήνας-ρεκόρ αποδείχθηκε ο Αύγουστος, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονταν σε πολλές περιοχές του κόσμου, έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία από δορυφόρους που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο διευρύνονται οι συνθήκες σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπηρεσία γεωεπισκόπησης της ΕΕ Copernicus σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως τον Ιούλιο καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ με 1.258 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς αποδίδονται σε πυρκαγιές στη Βόρεια Αμερική και στη Σιβηρία, μια τιμή που αποτελεί την υψηλότερη από τότε που ο οργανισμός άρχισε τις μετρήσεις το 2003.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 1.384,6 μεγατόνους σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας.

"Είναι ανησυχητικό που οι πιο ξηρές και πιο θερμές περιφερειακές συνθήκες -που προκλήθηκαν από την κλιματική υπερθέρμανση- καθιστούν πιο εύφλεκτη τη βλάστηση και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Αυτό οδήγησε σε πολύ έντονες και με γρήγορη ανάπτυξη πυρκαγιές", σχολίασε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστημονικός διευθυντής στην Copernicus

"Και άλλες πυρκαγιές αναμένονται σε όλο τον κόσμο τις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ η εποχή των πυρκαγιών στην Αμαζονία και τη Νότια Αμερική εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη", πρόσθεσε.

Η αυξημένη ευφλεκτότητα ήταν εμφανής σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο δάσος στον κόσμο, επλήγη πολύ περισσότερο καθώς στα δάση της Τάιγκα της Σιβηρίας καταγράφηκαν στην ατμόσφαιρα εκπομπές 970 μεγατόνων διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου - περισσότερο από όλα τα δάση στον υπόλοιπο κόσμο μαζί.

"Ο αριθμός των πυρκαγιών, η επιμονή και η έντασή τους ήταν αξιοσημείωτες", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Copernicus.

Ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Σιβηρία, στη Δημοκρατία Σαχά, η εποχή των πυρκαγιών ήταν ασυνήθιστη "σε μέγεθος και επιμονή εστιών" από τις αρχές Ιουνίου.

"Παρόμοια είναι η ιστορία στη Βόρεια Αμερική, σε ορισμένα τμήματα του Καναδά, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και στην Καλιφόρνια, που βλέπουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου και είναι ακόμη σε εξέλιξη", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής επλήγη ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως με την πυρκαγιά Ντίξι που είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν καταγραφεί ποτέ στη ιστορία της Καλιφόρνιας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα