Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση του πλανήτη έφερε ήδη αύξηση των θανάτων
Ο καύσωνας πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες και οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο της υγείας των ανθρώπων.
Το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανέδειξε η εκπομπή 'Climate Now' παρουσιάζοντας τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής 'Copernicus'.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος θερμότερος που έχει καταγραφεί, σε παγκόσμια κλίμακα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος από το διάστημα 1991-2020, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται κατά 1,4 υψηλότερα από τον μέσο όρο. Ωστόσο, ο Ιούλιος του 2010 είχε σπάσει κάθε ρεκόρ και ήταν πιο θερμός σε σχέση με τον φετινό.
Στο χάρτη που δημοσίευσε η υπηρεσία, καταγράφονται οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη. Το φετινό καλοκαίρι, σφοδροί καύσωνες έπληξαν από τη Βαλτική έως την ανατολική Μεσόγειο, με το θερμόμετρο να "χτυπά" τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Η βόρεια Ιρλανδία κατέγραψε ρεκόρ στη θερμοκρασία της, ξεπερνώντας αρκετές φορές τους 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Λιθουανία υπέστη τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη, Κεντρικές χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, βίωσαν αυξημένες βροχοπτώσεις, ενώ η βορειοδυτική Ρωσία αλλά και η Πορτογαλία είχαν πιο κρύο σε σχέση με το μέσο όρο της θερμοκρασίας τους.
Οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Ρώμη, εφάρμοσαν συστήματα τηλεϊατρικής για όσους νοσούν από κορονοϊό, ενώ το χρησιμοποίησαν και για να προλάβουν ασθένειες που σχετίζονται με τον καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Η Ντονατέλα Μπιλιότι, ασχολείται με την προστασία των ηλικιωμένων και φροντίζει άτομα της τρίτης ηλικίας, να ενημερώνονται συνεχώς τις μέρες που επικρατεί καύσωνας, τόσο για τα φάρμακα που πρέπει να παίρνουν όσο και το νερό που είναι αναγκαίο να λαμβάνουν.
Ταυτόχρονα, ο επιστήμονας Αντρέα Σεσίλια, ειδικεύεται σε ένα σύστημα συναγερμού για την υγεία που αφορά το λεγόμενο φαινόμενο της "Αστικής Θερμικής Νησίδας". Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεπώς είναι επιβλαβή για την υγεία.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει το euronews.gr, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πλέον πιο σοβαρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες και έχουν αναπτύξει συστήματα προειδοποίησης που βασίζονται σε καιρικά και κλιματικά δεδομένα.
Σε πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες αποδίδουν το 37% των θανάτων που σχετίζονται με την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1991 και 2018, στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις