Γιατί τα νερά ποταμού Chubut στην Αργεντινή έγιναν ροζ
Το θέαμα που δημιουργήθηκε νότια της Παταγονίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μαγικό, αν ο λόγος που τα νερά ποταμού έγιναν ροζ δεν ήταν η ρύπανση.
Το 'αντικείμενο' της φωτογραφίας που είδατε από πάνω, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μαγικό (σίγουρα ενδιαφέρον), αν δεν ήταν η ρύπανση ο λόγος που έγιναν έντονο ροζ τα νερά σε λιμνοθάλασσα νοτιά της Παταγονίας, στην Αργεντινή. Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως το στοιχείο που διέλυσε τη φύση είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των γαρίδων που είναι προς εξαγωγή. Το θειώδες νάτριο είναι αντιβακτηριδιακό προϊόν και χρησιμοποιείται σε εργοστάσια ψαριών. Τα απόβλητα αυτού ευθύνονται για τη μόλυνση του ποταμού Chubut -που καταλήγει στη λιμνοθάλασσα Corfo.
Για καιρό οι κάτοικοι της περιοχής παραπονούνταν για δυσάρεστες οσμές που 'έβγαιναν' από τα νερά και διάφορα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τον συγκεκριμένο ποταμό και τη λιμνοθάλασσα.
Ο αρχηγός περιβαλλοντικού ελέγχου της περιοχής, Juan Micheloud δήλωσε στο AFP πως “το χρώμα δεν προκαλεί ζημιά και θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες”. Βάσει νόμων, το θειώδες νάτριο σε απορρίμματα ψαριών πρέπει να υπόκειται σε διαδικασίας επεξεργασίας, πριν πεταχτεί. Κάτι που δεν συμβαίνει. Αλλά δεν 'ανοίγει' και μύτη, μολονότι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ενημερώσουν πως η ασυδοσία δηλητηριάζει ανθρώπους.
Στο παρελθόν, τα νερά των ίδιων σημείων -που δέχονται την απορροή του βιομηχανικού πάρκου Trelew-, είχαν γίνει φούξια και πάλι, από λόγο που δεν ήταν καλός. Οι συγκεκριμένες περιοχές ωστόσο, ζουν από την επεξεργασία ψαριών, με τις εταιρίες που βγάζουν τα εκατομμύρια να μην πληρώνουν λεφτά για να μεταφέρονται τα απόβλητα σε μονάδα επεξεργασίας που υπάρχει 56 χιλιόμετρα μακριά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις