Μεγάλη Βρετανία: Το Ναυτικό βλάπτει την ακοή φαλαινών και δελφινιών

Ακτιβιστές κατηγορούν το Βασιλικό Ναυτικό, πως ο τρόπος που καταστρέφει τις βόμβες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βλάπτουν την ακοή των φαλαινών και των δελφινιών.

Δημοσίευση:

Ακτιβιστές κατήγγειλαν πως ο τρόπος που έχει βρει το Υπουργείο Αμύνης της Μεγάλης Βρετανίας, για να καταστρέφει τις βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταστρέφει και την ακοή των φαλαινών και των δελφινιών. Εξηγούν πως οι αρχές έχουν αγοράσει τα τεχνολογικά μέσα που επιτρέπουν την ανατίναξη των πυρομαχικών αυτών, με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν.

Στην έγγραφη απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Προμηθειών Αμύνης, Τζέρεμι Κουίν, μετά τη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, εξήγησε πως ειδικοί δύτες του Βασιλικού Ναυτικού έχουν κάνει 107 υποβρύχιες εκρήξεις, στα βρετανικά ύδατα την τελευταία δεκαετία. Διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βομβών που υπάρχουν ακόμα στα νερά, είναι Γερμανικές και έπεσαν στους ωκεανούς κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Τονίζει δε, πως είναι πολύ σημαντικό να εξαφανιστούν, καθώς εμποδίζουν σχέδια υπεράκτιων κατασκευών και ενέχουν κινδύνους.

Σύμφωνα με τον Independent, η πρακτική που ακολουθούν εξειδικευμένοι δύτες είναι να συνδέουν ένα μικρό φορτίο στα 70 ετών εκρηκτικά και να το πυροδοτούν από απόσταση. Έτσι προκαλείται μια τεράστια υποβρύχια έκρηξη. Το Βασιλικό Ναυτικό υποστηρίζει πως ελέγχει πρώτα αν υπάρχει θαλάσσια ζωή στην περιοχή και μετά προχωράει στην έκρηξη. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως αγνοεί τη ζημιά που έχει προκληθεί στην ακοή θηλαστικών, όπως είναι οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Η υποβρύχια έκρηξη βόμβας μπορεί να προκαλέσει τεράστιο ηχητικό κύμα που επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων. Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι σε κάθε έκρηξη καταστρέφεται η ακοή 60 θηλαστικών. Ο κύριος Κουίν ομολόγησε στην έγγραφη απάντηση, πως το Υπουργείο Αμύνης έχει αγοράσει περισσότερα από 600 συστήματα που μπορούν να 'καθαρίσουν' το πρόβλημα, χωρίς να προκληθεί καταστροφική υποβρύχια έκρηξη. Εν τούτοις, δεν έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η, φιλική προς το περιβάλλον, μέθοδος την τελευταία δεκαετία.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας δήλωσαν πως ήταν ζωτικής σημασίας να γίνει στροφή σε λιγότερο καταστροφικές και θορυβώδεις μεθόδους για την καταστροφή των βομβών.

Η ακοή των θαλάσσιων θηλαστικών είναι είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή τους, όπως είναι και η όραση για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Ντάννυ Γκρόβς, μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Whale and Dolphin Conservation". Oι φάλαινες ή τα δελφίνια που χάνουν την ακοή τους, προκειμένου να διασχίσουν ωκεανούς και να αναζητήσουν τροφή, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ο κ. Γκρόβς δήλωσε, "υποστηρίζουμε τη μειωμένη χρήση επιβλαβών μεθόδων καταστροφής πυρομαχικών καιθώς πρέπει να προσπαθούμε μα προσταυτεύσουμε τις φάλαινες και να μην τις βλάπτουμε".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα