Κρήτη: Υπό εξαφάνιση οι παραλίες λόγω διάβρωσης

Υψηλά ποσοστά διάβρωσης στις παραλίες της Κρήτης. Ποια σημεία αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα.

Δημοσίευση:

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες των επιστημόνων του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) με επικεφαλής τον κ.Νίκο Καμπάνη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι παραλίες της Κρήτης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή να συρρικνωθούν σε μεγάλο ποσοστό.

Οι "χαμένες" παραλίες

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Νίκος Καμπάνης και αναφέρονται στο E-Kriti, οι έρευνες δείχνουν ότι από τα 1200 χιλιόμετρα των παραλιών του νησιού, το 30% έχει υποστεί πολύ σοβαρή διάβρωση,το 15% μεσαία διάβρωση και ένα 20% περίπου σε λιγότερο βαθμό διακριτή διάβρωση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι παραλίες στην Κρήτη έχουν μήκος από 100 έως και 1000 μέτρα ορισμένες.

Και στην υπόλοιπη χώρα όμως υφίσταται το πρόβλημα καθώς οι 12 από τις 13 Περιφέρειες διαθέτουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μήκος παράκτιο μέτωπο που συνολικά έχει υπολογιστεί στα 16.000 ακτογραμμής με το 25-30% περίπου να έχει διαβρωθεί.

Οι παραλίες που αντιμετωπίζουν περισσότερο πρόβλημα

Ο κ. Καμπάνης είπε ότι, το πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης όπως στη Σητεία, το Ρέθυμνο, τον Πλατανιά στα Χανιά αλλά και περιοχές του Ηρακλείου αλλά και στα νότια του νησιού όπως το Κουτσουνάρι και τη Γρα Λυγιά στην Ιεράπετρα, το Πλακιά στο Ρέθυμνο και αλλού.

Η διάβρωση που έχουν υποστεί οι παραλίες δεν τελειώνει εδώ αφού το φαινόμενο επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και από τις παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα όπως λιμενικά έργα χωρίς επαρκείς μελέτες, αυθαιρεσίες στο αιγιαλό.

Άρα το πολεοδομικό έγκλημα και οι αυθαίρετες και κοντόφθαλμες επεμβάσεις στον αιγιαλό όσο και στην θάλασσα σε επαφή μ’ αυτόν συντελούν στην διάβρωσή τους, επομένως και στην κάθετη πτώση της κάθε είδους αξίας τους.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια επιστήμονες επισημαίνουν, ότι έχουμε αύξηση της συχνότητας διαφορετικών ανέμων, μεταβολές στις βροχοπτώσεις, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αιτίες δηλαδή που επιβαρύνουν το πρόβλημα. Ανθρώπινες παρεμβάσεις αποτελούν: η οικιστική ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές, η κατασκευή μαρίνων και τα άστοχα αντιδιαβρωτικά έργα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα