Ούτε τα παλιά, ούτε τα νέα μεταλλαγμένα χωράνε στο πιάτο και τη γη μας
Τα τρόφιμα με μεταλλαγμένα συστατικά όχι μόνο απέτυχαν σε οτιδήποτε υποσχέθηκαν, αλλά δημιούργησαν και νέα προβλήματα αντί να λύσουν τα προηγούμενα. Γράφει η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία της Greenpeace στην Ελλάδα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η τροφή μας και το περιβάλλον συνδέονται άρρηκτα. Ζούμε σε μία χώρα όπου το φαγητό δεν καλύπτει απλώς τη βιολογική μας ανάγκη, αλλά είναι κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός. Συνδεόμαστε με την τροφή μας και συχνά συσχετιζόμαστε μεταξύ μας μέσω αυτής. Θέλουμε να τρεφόμαστε σταθερά καλά και ξεκάθαρα δεν θέλουμε να τρώμε μεταλλαγμένα!
Σημερα, χάρη στο δικό μας επίμονο «Όχι στα μεταλλαγμένα», έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε αν θα φάμε τρόφιμο με μεταλλαγμένο συστατικό ή όχι. Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει μία από τις καλύτερες νομοθεσίες του κόσμου: υποχρεωτική σήμανση στα συσκευασμένα τρόφιμα σε περίπτωση που περιέχουν μεταλλαγμένο συστατικό (αναγράφεται ΓΤΟ - Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός). Το κεκτημένο δικαίωμά μας να γνωρίζουμε, άρα να επιλέγουμε αν θα φάμε γενετικά μεταλλαγμένα ή όχι, αποτελεί μεγάλη νίκη και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο παράδειγμα για τους πολίτες στις υπόλοιπες ηπειρους, που ακόμη αγωνίζονται για αντίστοιχη νομοθεσία στα συσκευασμένα τους τρόφιμα.
Όσον αφορά στη γη όπου φυτρώνει η τροφή μας, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ ούτε ένας μεταλλαγμένος σπόρος. Εδώ και 25 χρόνια, από την πρώτη μέρα που εγκρίθηκε η πρώτη καλλιέργεια μεταλλαγμένων (στις ΗΠΑ) έως σήμερα, η Ελλάδα σταθερά αξιοποιεί τη δυνατότητα που της δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ανανεώνει την απαγόρευση καλλιέργειας, εμπορίας και διακίνησης μεταλλαγμένων σπόρων στην επικράτειά της. Χάρη στην έντονη αντίδραση καταναλωτών τροφής αλλά και αγροτών που την παράγουν, μέχρι σήμερα κάθε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης -ανεξάρτητα πολιτικού κόμματος που κυβερνά τη χώρα- παραμένει αντίθετος στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων, προστατεύοντας την αγροτική γη, την τροφή και τη βιοποικιλότητα του τόπου.
Σήμερα, που η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και αγροτών γνωρίζει ότι καλλιεργώντας μεταλλαγμένα κερδίζει μόνο αυτός που τα πουλάει, οι εταιρείες μεταλλαγμένων προσπαθούν να ξανανοίξουν το θέμα, καμουφλαρισμένο αυτή τη φορά πίσω από νέες τεχνικές. Αυτές οι νέες τεχνικές αφορούν τροποποίηση γονιδιώματος και στην πραγματικότητα κατασκευάζουν νέα γενιά μεταλλαγμένων που ενέχουν τους ίδιους ακριβώς κινδύνους με τα παλιά μεταλλαγμένα!
Μέχρι τώρα, αυτά τα νέα μεταλλαγμένα δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, άρα προλαβαίνουμε να τα απαγορεύσουμε ολοκληρωτικά και οριστικά σε Ελλάδα και γενικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αρχή. Η μόνη ποικιλία που έχει δημιουργηθεί με τη νέα τεχνική είναι μία ποικιλία ελαιοκράμβης (στις ΗΠΑ) ανθεκτική στα ζιζανιοκτόνα. Εμεις ξερουμε πως ούτε τα παλιά ούτε τα νέα μεταλλαγμένα χωράνε στο πιάτο ή τα αγροκτήματα όπου καλλιεργείται η τροφή μας και ευτυχώς οι πολιτικοί που δεν τα θέλουν διαθέτουν σχετική νομοθεσία για να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα μεταλλαγμένα νέας γενιάς όπως ακριβώς ρυθμίζονται τα μεταλλαγμένα προηγούμενης γενιάς.
Τα μεταλλαγμένα όχι μόνο απέτυχαν σε οτιδήποτε υποσχέθηκαν, αλλά δημιούργησαν και νέα προβλήματα αντί να λύσουν τα προηγούμενα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πρώτη καλλιέργεια, δεν μειώθηκε η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων όπως έταζαν οι εταιρείες στους αγρότες (αντίθετα μάλιστα, αυξήθηκε), δεν περιορίσθηκε το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη όπως υπόσχονταν (φυσικά! το πρόβλημα απαιτεί πολιτικές λύσεις, όχι μεταλλαγμένες ποικιλίες πατενταρισμένες από μία χούφτα εταιρειών) και φυσικά οι καταναλωτές και η υγεία μας δεν ωφελήθηκαν ποτέ και σε τίποτα.
Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί κατασκευάζοντας σπόρους που φέρνουν νέα προβλήματα. Αντίθετα, το ζήτημα της γεωργικής παραγωγής, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, η εξασφάλιση ποικιλίας στην τροφή μας, η προστασία της υγείας, η αύξηση της ανθεκτικότητας και η αντιμετώπιση της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας στον πλανήτη είναι όλα προβλήματα που λύνονται με την ίδια μοναδική λύση: στροφή της γεωργίας σε φιλικές, ήπιες, βιώσιμες, δίκαιες και ανθεκτικές μεθόδους.
Ειδικά σήμερα που η πανδημία Covid-10 αποκάλυψε με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο την άρρηκτη σύνδεση της υγείας μας με την υγεία των οικοσυστημάτων μέσα στα οποία παράγεται η τροφή μας, σήμερα επιμένουμε ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψουμε από την πανδημία και να προχωρήσουμε στο μέλλον που δικαιούμαστε κι αξίζουμε είναι να θωρακίσουμε υγεία και ανθεκτικότητα καλλιεργώντας και τρώγοντας αποκλειστικά τροφή που θρέφει εμάς και τη γη όπου αυτή φυτρώνει.
*Η Έλενα Δανάλη είναι η υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, ελληνικό γραφείο Greenpeace
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις