Climate Change Conference: Πολιτικές για κλιματική αλλαγή, τιμές υδρογονανθράκων, covid-19

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά το συνέδριο Climate Change -- Policies and Business Conference, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την μελέτη συγκεκριμένων καλών πρακτικών για την κλιματική αλλαγή στην Ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Δημοσίευση:

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά το συνέδριο Climate Change -- Policies and Business Conference, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, το οποίο προβλήθηκε διαδικτυακά σε live streaming. Η φετινή διοργάνωση κρίνεται πιο επίκαιρη και πιο επιτακτική από ποτέ καθώς έθεσε στο επίκεντρο τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή καθώς την επίδραση τους στις επιχειρήσεις. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Boussias Communications και η Natural Resources Pc.

Το Climate Change Conference παρακολούθησαν πολλά κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι υπουργείων, υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων από ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα, διαχειριστές φορέων ενέργειας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμβουλευτικοί οίκοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και πανεπιστημιακοί και ερευνητές.

Θεσμικοί και εξαιρετικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το πλαίσιο, αναλύοντας τη σχέση των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή με τις τιμές των υδρογονανθράκων και τον Covid-19, παρουσίασαν τις ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με το Green Deal, ενώ μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τις επιπτώσεις των πολιτικών αυτών σε συγκεκριμένους κλάδους.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δρ. Αρθούρου Ζερβού, Προέδρου του REN21, πρώην προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος παρουσίασε την τωρινή κατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας επισημαίνοντας τον κομβικό τους ρόλο στο μέλλον, ενώ τόνισε ταυτόχρονα ότι τα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης είναι το κλειδί για την προώθηση των δομικών αλλαγών. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής, Συμβούλιο ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη για τη μετάβαση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις κάνοντας λόγο για μία ενεργειακή και ‘κυκλική’ μετάβαση μέσα από πράσινη χρηματοδότηση. Ο Nelson Nsitem, Decentralized Energy Analyst της BloombergNEF επισήμανε ότι η πανδημία επιτάχυνε την χρήση νέων τεχνολογιών στη χρήση των μπαταριών μέσω της ηλιακής ενέργειας.

Στη συνέχεια σε πάνελ όπου συμμετείχαν η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών με την εμπειρία τους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αναφέρθηκαν στις διαστάσεις του Green Deal, προσφέροντας μία εποικοδομητική συζήτηση. Παράλληλα, ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να εφαρμοστούν οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, ενώ έκριναν απαραίτητο η εφαρμογή τους να στηρίζεται σε εμπεριστατωμένες μελέτες για τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση στον πυλώνα για τις νέες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας όσον αφορά τον κλάδο της ενέργειας. Ο Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Ειδικός Σύμβουλος Διοίκησης της ΔΕΗ, παρουσίασε την πράσινη συμφωνία της επιχείρησης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό ενώ τόνισε ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα θα επιφέρει οικονομική και κοινωνική ευημερία. Η Ευφροσύνη Βαρβιτσιώτη, Διευθύντρια ΓΔ Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ έκανε μια επισκόπηση των εξελίξεων αλλά και των προοπτικών του ρυθμιστικού τοπίου καθώς και της αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο πάνελ, εισηγητές από τις εταιρείες Bureau Veritas VeriFuel (Nikolaos Kakalis, Business Development Manager), Ways2H Inc των ΗΠΑ (Jean-Louis Kindler, CEO), Enagas της Ισπανίας (Carlos Navas Perez, Senior Manager for Hydrogen projects) και Nunrgreformers της Ιρλανδίας (David Harvey, CEO) τοποθετήθηκαν θετικά και με παραδείγματα για την παραγωγή υδρογόνου ως πράσινη πηγή ενέργειας του άμεσου μέλλοντος.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την μελέτη συγκεκριμένων καλών πρακτικών για την κλιματική αλλαγή στην Ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Η Πηνελόπη Παγώνη, Ανώτερη Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, παρουσίασε την ενεργειακή μετάβαση του Ομίλου μέσα από επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Η Λένα Μπέλση, Διευθύνουσα Σύμβουλος Geocycle Hellas, μέλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη και τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων ως πηγή ενέργειας καθώς αποτελεί μία από τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Η Νικολέττα Χαβέλλα, Επιχειρηματίας, Εκπρόσωπος, VITALIA ΕΠΕ παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο της κομποστοποίησης ως όπλο στη μάχη μας με την κλιματική αλλαγή. Ο Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος Imerys S.A., Greece στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του πρόβαλε τη στρατηγικής της Ιmerys στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, ενθαρρύνοντας θετικές αλλαγές μέσα από λύσεις βασισμένες σε ορυκτά. Τέλος, ο Δρ Νικόλαος Αρβανιτίδης, EU-project coordinator, Sweden, έδειξε τη σημασία των ορυκτών πρώτων υλών στις αλυσίδες αξίες μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τονίζοντας την ανάγκη μερικής έστω ανεξαρτητοποίησης της ΕΕ από χώρες όπως η Κίνα.

Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία: InTTrust.

Χορηγοί ήταν: ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, geocycle

Μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες από τη διοργάνωση και να «κατεβάσετε» τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Επικαιρότητα