Σπάνιο είδος θαλάσσιας κατσαρίδας εντοπίστηκε στη Ρόδο

Ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας κατσαρίδας, που συναντάται κυρίως σε νερά του Ατλαντικού, βρέθηκε στο Φαληράκι της Ρόδου.

Δημοσίευση:

Ένας ψαράς αλίευσε ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας κατσαρίδας με όνομα “Parasquilla ferussaci”, σε θαλάσσια περιοχή στο Φαληράκι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου, αυτή είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται στην περιοχή το συγκεκριμένο είδος, καθώς είχε βρεθεί ξανά και το 2012. Είναι αρκετά σπάνιο και συναντάται κυρίως σε νερά του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει ο ωκεανογράφος, κ. Δημήτρης Μαυρουλέας στο rodiaki.gr, οι θαλάσσιες κατσαρίδες θεωρούνται μακρινοί συγγενείς του κάβουρα και της γαρίδας, ενώ χαρακτηρίζονται από μεγάλη δύναμη και εξαιρετική οραση.

«Με δυο μπροστινές δαγκάνες που χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν ή να τρυπήσουν την τροφή τους, θεωρούνται ο φόβος και ο τρόμος των βυθών, καθώς η δύναμή τους ανά χτύπημα έχει υπολογιστεί κοντά στα 1500 Newtons, ανά τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου (δηλαδή πιο δυνατά και από σφαίρα).

Την κτηνώδη αυτή δύναμή τους τη συνδυάζουν με μια -απίστευτης ικανότητας- όραση. Την ώρα που εμείς οι άνθρωποι έχουμε δύο κόρες και τρεις υποδοχείς χρωμάτων (για το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε), τα ζώα αυτά έχουν έξι ψευδο-κόρες και 12 φωτοευαίσθητους υποδοχείς.

Από τα μάτια τους δε γλιτώνει τίποτα, βλέποντας τόσο καλά, όσο λίγα μόνο είδη του ζωικού βασιλείου μπορούν. Ο συνήθης βιότοπός τους φαίνεται να είναι τα λασπώδη και ελαφρά αμμώδη υποστρώματα, σε βάθη έως 700m» τονίζει ο κ. Μαυρουλέας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επικαιρότητα