Τα μέτρα για τον κορονοϊό έσωσαν χιλιάδες από τη ρύπανση

Χιλιάδες ζωές στην Κίνα σώθηκαν εξαιτίας της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω καραντίνας.

Δημοσίευση:

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ η καραντίνα που επεβλήθη στην Κίνα λόγω κορονοϊού έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές. 

Ο Marshall Burke, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ μέτρησε τα επίπεδα PM2.5 στην ατμόσφαιρα. 

Τα PM2.5 είναι αιωρούμενα σωματίδια και αποτελούν μία σημαντική παράμετρο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιδράσεις τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον (κλιματική αλλαγή, μείωση της ορατότητας, φθορά μνημείων, κ.ά.). Συγκεκριμένα στην Κίνα η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου.

Σύμφωνα με το Forbes, υπολογίζοντας την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υποθέτοντας τις επακόλουθες επιπτώσεις της στην υγεία ο Marshall Burke υπολόγισε πως "Οι ζωές 4.000 παιδιών κάτω των 5 και 73.000 ενηλίκων άνω των 70 σώθηκαν στην Κίνα". 


Όπως αναφέρει ο Bruke, οι υπολογισμοί του αποτελούν προβλέψεις και όχι πραγματικές μετρήσεις, καθώς οι υποθέσεις του δεν βασίστηκαν σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως μπορεί να είναι άλλες αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας στην υγεία. 

"Ο υπολογισμός αυτός αποτελεί μια χρήσιμη υπενθύμιση των μη φανερών επιπτώσεων που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει στην υγεία μας. Ίσως ο COVID-19 μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε το "κόστος" αυτών", τόνισε.

Αν και το φαινόμενο παρατηρήθηκε αρχικά σε πόλεις όπως η Γουχάν και η Σαγκάη, όπου και επεβλήθη ολική καραντίνα και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρατήρησε το ίδιο φαινόμενο αργότερα και στην Ιταλία. 

Η μείωση της ατμοσφαρικής ρύπανσης αναμένεται πως θα σώσει πολλές ζωές ανέφερε και το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και την καθαρή Ατμόσφαιρα. 

 

Δείτε αναλυτικότερα τη μελέτη εδώ.

Επικαιρότητα